Колега, най-лесния начин е да следвате стъпките от хартиената декларация, която сте попълвали и да ги пренасяте в електронната форма.
Иначе е необходимо да сте сигурен, че сте изтеглили и инасталирали най-новата версия от сайта на НАП, от меню "Файл-> Изобор на осигурител->Прибави" сте въвели необходимите идентификационни данни.
Самата декларация се попълва и в последствие съхранява от меню "Образец 1-> Нови декларации Обр.1", а в електронен вид като файл се генерира от меню "Файл-Създаване текстови файл за НАП обр.1".
Това е в груб вид най-простия начин за генериране. При положение, че разполагате с декларация на хартия, просто следвате полетата и съхранявате накрая. При всеки случай най-добре би било някой компетентен познат да ви помогне отначало обаче, за да се уверите, че не е страшно.
Благодаря, ще пробвам, ако имам въпроси, ще питам.
Здравейте,
моля посочете ръководство за стъпките точно по подаване онлайн Д1.Става въпрос  за самоосигуряващо се лице. подавам всеки месец Д1 и един път в годината Д6
До сега е подавана в писмен вид, изтеглих програмата на НАП. Какъв е най коректния и кратък вариант за генериране и изпращане на файла след това в системата онлайн. Има ли някъде такова ръководство от НАП, защото това което четох е само посочване на функциите на системата без да е описано в детайли.

Мерси